Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dayanıklı, esnek ve uysal bir strüktürda olmalı, körpe bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak kenarıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu etkili miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birbunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en dikkat etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve yürekime apiko bağlamak yürekindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde yürekilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde yürekiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet makul ve yürekilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken değişik bir nüfus bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve asla yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet farkı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değçalışmaimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değçalışmatirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve yürekimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, yürekimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna dönem ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en hayır paha bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah husus vasati 6 kamer içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tesviye üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı yürekin sınırlı bir dönem içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca lüks suhunet değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet değeri tedarik etmek yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz etkili rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kadimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en hayır alternatif olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Tün gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde etkili rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.